Galaxia din care facem parte este extrem de vastă. Dacă am călătorii cu viteza luminii, am avea nevoie de aproximativ 100.000 de ani ca să traversăm întreaga galaxie.
> Noaptea, când privim cerul în toată splendoarea sa avem senzația că vedem stelele. De fapt, vedem lumina lor care vine de la zeci de mii de ani lumină sau poate și mai mult. Acele stele pot să nici nu mai existe, dar noi încă le mai vedem lumina.
> În cea mai clară noapte, ochiul uman poate să vadă aproximativ 3000 de stele pe cer. Numărul lor este impresionant de mare, număr care ar putea să tindă lejer spre infinit. Doar în Calea Lactee se estimează a fi peste 300 de miliarde de stele.
> Pe Jupiter furtunile pot dura zeci de ani sau chiar secole. De exemplu, Marea Pată Roșie este identificată cu o furtună care a ținut peste 300 de ani.
> Soarele produce atât de multă energie încât la fiecare secundă degajă echivalentul a 100 de miliarde de bombe nucleare. Acest fapt este impresionant în condițiile în care Soarele nu face parte dintre cele mai mari stele din Univers.
> Betelgeuse este cea mai strălucitoare stea de pe cer. Este un supergiant roșu, de 13.000 ori mai mare decât steaua noastră. Dacă am plasa Betelgeuse în locul Soarelui, s-ar întinde dincolo de orbita lui Jupiter. Betelgeuse se află în constelația Orion și se apropie de sfârșitul vieții sale. Se va produce o explozie de proporții care o va transforma într-o supernova.
> Vulcanii de pe Io, luna lui Jupiter, erup extrem de interesant. S-a constat că materia este aruncată cu 1 km pe secundă, o viteză impresionantă.
> Fiecare planetă are propria sa forță gravitațională. De exemplu, un astronaut care cântărește 75 de kilograme pe Terra, cântărește doar 28 de kilograme pe Marte, dar 177 pe Jupiter.
> Saturn are o densitate de aproximativ 0.69 din cea a apei şi este cea mai puţin densă planeta din sistemul solar. Dacă ar exista un ocean imens de apă, Saturn ar pluti
meniu prim "Găsesc televizorul foarte educațional. De fiecare dată când cineva dă drumul la televizor, mă duc in cealalta cameră și citesc o carte.” ~ Groucho Marx ~